Волонтери звернулися до Президента

Волонтери звернулися до Президента

1 квітня 2023 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся «Міжнародний форум волонтерів України».

Захід відбувався у змішаному форматі і тривав близько 7-ми годин. На форум завітало чимало цікавих спікерів з усієї України та долучилося близько тисячі волонтерів, представників громадських та державних інституцій задля координації діяльності у всіх задекларованих зібранням напрямках, посилення діалогу з владою для злагодженої спільної роботи на благо України та її перемоги на всіх фронтах.

Розпочався форум з виконання гімну України ансамблем викладачів Переяславської мистецької школи імені Павла Сениці «Брейвіс». Потім продовжили молитвою та проповіддю, яку очолив Митрофорний протоієрей  Олег Ткачусь з Храму Рівноапостольної Княгині Ольги ПЦУ (м. Ківерці, Волинської області), який порівняв волонтерів з апостолами. Він зазначив, що Бог обрав Україну і сподобив наш народ жити нині в історичний час аби перемогти зло. Він коротко розповів про те, як нині волонтерить церква та наснажив волонтерську спільноту до допомоги й боротьби яку неодмінно віддячить Бог навіть тоді, коли, можливо, й засудять певні люди.

Учасники переглянули документальний фільм про військового Петра Волощенка з позивним «Стоун», який напередодні 2023 року вивіз з Бахмута сім’ю, зокрема 7-річного Стасика. Як стало відомо з фільму, хлопчик сам познайомився з українським військовим. Петро потоваришував із дитиною і пообіцяв йому, що зможе вивезти хлопця і його сім’ю у безпечне місце, адже у будинок, де вони жили у Бахмуті вже влучав російський снаряд і лишатись там надалі стало дуже небезпечно, російські військові були вже поруч. Зрештою за допомогою танків, дронів і стрільців – вдалося евакуювати сім’ю з передової до Чернівців. Військовий продовжує спілкуватися із хлопчиком. Станіслав попросив, щоб Петро став його хрещеним батьком. Зрештою за місяць після евакуації «Стоун» приїхав з Бахмута у Чернівці.

Петро Волощенко розповів: «З цього фільму розпочалась велика робота по евакуації всіх. Сім’я залишилась жити одна на ввесь дев’ятиповерховий будинок, а виїжджати не хотіли. Всі хлопці, які допомагали з евакуацією – київські. Наразі цій сім’ї я шукаю квартиру в Дніпропетровську, де в них є родичі».

У цей день зал стоячи зі сльозами на очах та гучними оплесками вітав його в Переяславі особисто.«Стоун» звернувся з життєствердним словом до учасників форуму, після чого щирі слова вдячності доблесному воїну висловив міський голова В’ячеслав Саулко, від імені організаторів нагородивши його орденом бойового волонтера. Прямо з залу Волощенко вирушив й далі до перемоги боронити Україну.

Гість із Литви Гінтаутас Мауріцас, керівник організації «Вовки світла» розповів, що 24 роки служив військовим у литовській армії, а коли війна перейшла на другу фазу, то вирішив, що поїде в Україну: «Я є експертом по зброї НАТО, тому буду навчати ваших хлопців, як «мочити» москалів. Вперше в Україну я заїхав 8 березня рік тому і як справжній військовий навіть не подивився на карту України та не знав, що вона настільки величезна. Зі мною приїхали інструктори із США, Ірландії, Фінляндії і через підготовку пройшли близько 4500 українських захисників-добровольців».

На форумі розглядалися наступні питання:

«Кодекс Волонтера», колективне звернення до Президента України Пісоцький Володимир Анатолійович – Голова Правління ГО «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України», Засновник та директор Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Білий Спас».
ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ ТА ВЗАЄМОДІЯ З ДЕРЖАВОЮ Ковальчук Микола Миколайович –  Адвокат, доктор філософії у галузі права, президент WBC UKRAINE, Виконавчий директор БО «БФ «Дабл Ю Бі Сі Керз Юкрейн»
Кригіна Оксана Володимирівна – адвокат юридичної компанії L.I. Group та БФ «WBC Cares Ukraine»
ЯК ВОЛОНТЕРИТЬ УКРАЇНСЬКЕ СТУДЕНТСТВО ТА ВИКЛАДАЧІ Коцур Віталій Вікторович – Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор історичних наук, професор
РОЛЬ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ СПІЛЬНОТИ У СЬОГОДЕННІ УКРАЇНИ Лактіонова Тетяна Юріївна – заступник Голови Національної соціальної сервісної служби України
КІБЕРГІГІЄНА У ВОЛОНТЕРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ Федієнко Олександр Павлович – Народний депутат України
ТРУДОВІ ДОГОВОРИ. ПЕНСІЙНІ ПИТАННЯ ВПО ТА ВОЛОНТЕРІВ Ковпашко Ірина Василівна – заступник Голови правління Пенсійного фонду України
Лаврентюк Тетяна Анатоліївна​ – Заступник директора Київського обласного центру зайнятості
ГУМАНІТАРНІ ІНІЦІАТИВИ ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ВОЛОНТЕРІВ, ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ТА БІЖЕНЦІВ ВЗАЄМОДІЯ ДЕПУТАТІВ З ВОЛОНТЕРСЬКОЮ СПІЛЬНОТОЮ Шуляк Олена Олексіївна – Народна депутатка України. Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування
Козир Сергій В’ячеславович – Народний депутат України; Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень законодавства України у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави; Засновник Громадської організації «ВПО України»
ПРОБЛЕМАТИКА ГРОМАД НА МІСЦЯХ ВЗАЄМОДІЯ З ВОЛОНТЕРСЬКОЮ СПІЛЬНОТОЮ, ГРОМАДСЬКИМИ, БЛАГОДІЙНИМИ ТА МІЖНАРОДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ Власюк Віталій Вікторович – Заступник Голови Київської ОВА
Мещан Ігор Вікторович — директор Департаменту соціального захисту населення Київської ОДА
Саулко Вячеслав Володимирович – Переяславський міський голова
Михайло Євгенович Карнаков – в.о. начальника відділу зв’язків з громадськістю Департаменту внутрішньої політики Одеської міської ради
ВІЙСЬКОВЕ ВОЛОНТЕРСТВО Шматко Раїса Юріївна – ГО «Всеукраїнське об’єднання «Жінки за вільну Україну»
НАПИСАННЯ ГРАНТІВ ТА РЕЛОКАЦІЯ БІЗНЕСУ Полковніков Анатолій Анатолійович – Керівник ГО «Український центр міжнародного партнерства»
ЕКСПРЕС-ТРЕНІНГ УЧАСНИКІВ ФОРУМУ ЗАСОБАМИ МЕТАФОРИЧНИХ АСОЦІАТИВНИХ ЗОБРАЖЕНЬ «МОЇ ПСИХОЛОГІЧНІ ОПОРИ» Кузьменко Тетяна Миколаївна – психолог Університету Григорія Сковороди в Переяславі
РОБОТА ГРОМАДСЬКИХ, БЛАГОДІЙНИХ ТА МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УМОВАХ ВІЙНИ МІЖНАРОДНА ДОПОМОГА УКРАЇНІ Сидільников Владислав – фахівець з розвитку волонтерства Товариства Червоного Хреста України
СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО Бойко Міла – Бізнес-леді із Німеччини СЕО компанії Прайсформер Юроп гмбх Волонтер українського Благодійного фонду «Гуарді»
БУДИНОК МРІЇ – ВІДБУДОВА УКРАЇНИ ТА БУДІВНИЦТВО ЖИТЛА Пісоцький Володимир Анатолійович – Голова Правління ГО «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України», автор Гуманітарної місії «Будинок Мрії» Василець Олеся Олександрівна – Депутат Бучанської районої ради, заступниця директорка Благодійної огранізації «Благодійний фонд «Юрія Тесленка «Нова Бородянка»
Гребнєва Юлія Володимирівна – Депутат Чернігівської обласної ради, Президент ГО «ДякуЮ»

«Складно знайти підтримку серед влади. Познайомившись з мером Переяслава ми обговорили з ним ідею проведення такого форуму. Він нас підтримав і познайомив з командою університету. Це був важливий захід для волонтерської спільноти, і ні ректор ні мер ще, мабуть, не усвідомили що вони зробили для нас. Багато проблемних питань ми тут порушили, шукали колективне вирішення. Разом з асоціацією ще додатково усе проговорене опрацюємо, направимо листи у відповідні відомства та інституції. Фідбеку від нас чекатимуть в Офісі Президента України, у Міністерстві соціальної політики. 60% з тих спікерів які планувалися долучилися до нас, хтось не зміг з поважних причин, а хтось і, відверто, проігнорував. Плануємо проводити подальші регіональні форуми у Львові та Одесі. Хочемо поговорити з Дніпром та Харковом. Там питання будуть вже більш локальні. Будемо долучати нових людей які мають бажання волонтерити. З містом і університетом в Переяславі надалі матимемо плідну співпрацю. Спробуємо створити тут школу волонтера, масштабуємо цю ідею й переймемо досвід вже існуючих, залучимо фахівців. З міською владою теж підпишемо меморандум, створимо раду волонтерів і ВПО. Користуючись нагодою запрошую усіх охочих переяславців до співпраці, волонтерів чи просто фізичних осіб які мають бажання навчатися та волонтерити. Це для мене новий досвід, який зараз починає Дарницька РДА приміром. Ми з ними активно взаємодіємо наразі. Нині це перший але дуже великий крок який показав що ми об’єднуємося, нас чують і готові до діалогу на різних рівнях. Проте усе ще потребує відпрацювання. Також разом зі звільненням територій будемо розширювати там діяльність. Робити усе аби, приміром, гуманітарка доїжджала туди де її чекають. Аби десь не було перенасичення, яке я з досвіду волонтерських поїздок Київщиною і Чернігівщиною спостерігав. Будемо працювати й з тими хто буде повертатися додому з-за кордону. Хочу розібратися й в тому чим наша держава допомагає людям які там. Не приймаюча сторона, а конкретно Україна», – резюмує голова оргкомітету, Голова Правління ГО «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України», Засновник та директор Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Білий Спас» Володимир Пісоцький.    

Волонтерська спільнота висловлює подяку всіх хто долучився до організації Міжнародного форуму волонтерів України», і окремо Голові Переяславської  громади В’ячеславу Саулку, Переяславській міській раді, Ректору Університету Григорія Сковороди в Переяславі  Віталію Коцуру та всім, хто долучився до форуму.

В рамках Форуму Громадська організація «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України» разом з Головою Переяславської громади В’ячеславом Саулко нагородили за волонтерську діяльність: Петра Волощенко «Стоун», Олега Ткачуся, Руслана Дяченко, Віталія Коцура, Раїсу Шматко, Анатолія Полковнікова, Ольгу Наумову, Інну Костюк,  Дарію Оводенко, Віктора Тиркало, Юлію Гребнєву, Вікторію Рагиню. Юлію Прокопенко, Валентина Недошивина, Валентина Шуткевича, Руслана Стародуба, Вікторію Власюк, Вадима Домарецького, Марка Мельника, Максима Власюка, Наталію Савченко, Юлію Пищик, Ярослава Ярощук, Анастасію Петрову, Андрія Іващенко, Оксану Луцик, Євгенію Бондарь, Наталію Корнієвич та Марину Галаганову.

Закінчили форум пісенною нотою «Ой у лузі червона калина» у виконанні Ганни Ляч, співачки, лауреатки всеукраїнських та міжнародних конкурсів, керівника вокальної студії «Мелодія» комунального закладу «Переяславський ЦКМ».

Підсумками «Міжнародного форуму волонтерів України» стали:

  1. Колективне звернення до Президента України з метою підтримки волонтерського руху на державному рівні – пропозиція кандидатури від волонтерської спільноти на посаду Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності – Миколи Ковальчука.
  2. Резолюція за результатами «МІЖНАРОДНОГО ФОРУМУ ВОЛОНТЕРІВ УКРАЇНИ» в Переяславі».
Прокрутити вгору