Колективне звернення до Президента України

Президенту України

Зеленському Володимиру Олександровичу

Колективне звернення

Відповідно до Положення про Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності, затвердженого Указом Президента України від 4 грудня 2019 року № 879/2019, основними завданнями Уповноваженого є:

1) моніторинг ситуації щодо забезпечення гарантій додержання прав і законних інтересів волонтерів та внесення в установленому порядку Президентові України пропозицій щодо підтримки волонтерської діяльності, припинення порушень у цій сфері;

2) внесення Президентові України пропозицій щодо підготовки проектів законів, актів Президента України з питань підтримки волонтерської діяльності, забезпечення гарантій додержання прав і законних інтересів волонтерів;

3) участь у підготовці проектів нормативно-правових актів з питань підтримки волонтерської діяльності, забезпечення гарантій додержання прав і законних інтересів волонтерів;

4) участь у межах компетенції в експертизі законів, які надійшли на підпис главі держави, законопроектів, які пропонуються для внесення Президентом України на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи, інших законопроектів, що стосуються питань підтримки провадження волонтерської діяльності, забезпечення гарантій додержання прав і законних інтересів волонтерів;

5) здійснення заходів, спрямованих на забезпечення, відновлення порушених прав і законних інтересів волонтерів, інформування громадськості про такі заходи та їх результати;

6) підготовка заходів за участю Президента України, у тому числі міжнародного характеру, з питань, що стосуються підтримки волонтерської діяльності;

7) здійснення заходів щодо сприяння налагодженню взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань підтримки громадських ініціатив щодо провадження волонтерської діяльності, забезпечення гарантій додержання прав і законних інтересів волонтерів.

Повномасштабна війна змусила багатьох людей опинитись у скрутній ситуації. Окрім допомоги держави, на поміч прийшли волонтери та благодійні організації. Крім того, допомога волонтерів для багатьох зараз стає питанням виживання. Адже вони доставляють їжу, ліки та інші критично важливі речі Збройним силам України, в постраждалі міста й села, де не працюють крамниці, та евакуйовують людей з небезпечних регіонів. У таких ситуаціях волонтери рятують життя.

Отже, нагальним є питання об’єднання всіх волонтерів і волонтерських організацій за для посилення інституційної та організаційної спроможності громадських організацій та ініціативних груп, їх спільних дій, спрямованих на удосконалення підвищення рівня соціальної та правової захищеності волонтерів, отримувачів допомоги та інших осіб, пошуку шляхів комплексного вирішення проблем пов’язаних із волонтерською діяльністю, налагодження взаємодії державних органів влади з громадськими організаціями.

З моменту заснування Національного альянсу волонтерів, а саме з 2019 року та призначення Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності по теперішній час ніяких заходів, передбачених Положенням про Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності не проводилося, а  Національний альянс волонтерів, метою створення якого була координація волонтерських ініціатив, спрямованих на прискорення реформ і вирішення актуальних проблем в усіх сферах суспільного життя, популяризація волонтерства в Україні, внесення змін до чинного законодавства та підвищення суспільного статусу волонтера, так і не було створено. Не виконано жодного завдання щодо забезпечення гарантій додержання прав і законних інтересів волонтерів, не внесено Президентові України жодної пропозицій щодо підготовки проектів законів, актів Президента України з питань підтримки волонтерської діяльності, не здійснено жодних заходів  щодо  сприяння    налагодженню взаємодії органів     виконавчої

влади та органів місцевого самоврядування з питань підтримки громадських ініціатив щодо провадження волонтерської діяльності, тощо.

Крім того, Уповноважений Президента України з питань волонтерської діяльності жодного разу не проінформувала громадськість про результати своєї діяльності, як того потребує Положення.

У зв’язку з тим, що в теперішній час, коли діяльність волонтерів потребує особливої уваги та координації на рівні держави, а про волонтерську діяльність діючого Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності Пушкарьової Наталії Антонівни нічого не відомо, згадки про діяльність Уповноваженого під час війни – відсутні.

На підставі вищенаведеного, прагнучі об’єднати зусилля для координації дій у підвищенні ефективності надання благодійної допомоги, забезпечити максимальну ефективність організаційної та правової допомоги громадським організаціям та здійснюваних заходів для досягнення спільних цілей, які полягають у всесторонній допомозі Збройним силам України, внутрішньо переміщеним особам, дитячим будинкам (дітям сиротам), інвалідам війни, ветеранам війни, спортивним та навчальним закладам, притулкам для тварин, медичним закладам та іншим, з метою підтримки волонтерської

діяльності, забезпечення гарантій додержання прав i законних інтересів волонтерів та відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України, пропонуємо:

1. Реалізувати ініціативу створення Національного альянсу волонтерів.
  2. Призначити на посаду Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності (поза штатом) – Ковальчука Миколу Миколайовича.

Голова Правління

ГО «Міжнародна асоціація волонтерів,

переселенців та біженців України»                                                    В. А. Пісоцький

(далі підписи волонтерів та керівників громадських та благодійних організацій)